6 weken zitten erop!
Door: Jantine Jurgens
Blijf op de hoogte en volg jantine
23 Februari 2007 | Zweden, Jönköping
HET BUITENLAND ZWEDEN/1
‘Met knikkende knieën nam ik afscheid’
Jantine Jurgens (23) is vierdejaars communicatie. Ze studeert een semester in Jönköping, Zweden. Elke maand vertelt ze over wat ze meemaakt.
En toen stond ik op het station in Groningen, waar mijn bus zou vertrekken. Nu kon ik echt niet meer terug! Ik dacht aan Frits Dillingh (hij had geregeld dat ik deze periode kon gaan), aan de mensen die dachten dat ik toch niet zou gaan, aan al het onbekende en de leuke verhalen over Jönköping. Dus met knikkende knieën nam ik toch maar afscheid van mijn ouders en broer.
Na een lange reis met bus en veerboot was het tijd voor het laatste stukje. Een meisje dat naast mij zat in de bus, was er niet. Wij dachten dat ze op het toilet zat, maar toen er een man uit het toilet kwam, alarmeerde ik de buschauffeur. Hij had er flink de balen van. Het meisje was dus niet in de bus en stond nog op de parkeerplaats. Hij wilde eerst helemaal niet terug naar de parkeerplaats om haar op te halen, maar op mijn aandringen is hij toch maar teruggekeerd.
Bij aankomst in Jönköping werden we naar het ‘Studenternas Hus’gebracht. Hier kregen we wat te drinken en te eten. We hebben nog een korte rondleiding gehad in de stad en ik kreeg te horen waar ik kwam te wonen. Ik woon in Råslätt, dat is ongeveer 7 km
vanaf de universiteit. Dit is een wijk met enorm veel flats en er wonen heel veel buitenlandse studenten (500) en heel veel immigranten. Ik woon samen met een meisje uit Koerdistan en een meisje uit Irak, ze
wonen in Zweden sinds hun vijfde jaar en spreken vloeiend Zweeds. Op een steenworp afstand is hier ook een ontmoetingsplek voor studenten: Socktertoppen. Elk weekend is hier een feest!
Maar eerst ga ik aanstaande donderdag, 8 februari, met 49 studenten, voor 7 dagen naar Kiruna (Lapland)! Ik heb anderhalf uur in de rij moeten staan om een kaartje te kunnen bemachtigen maar dan heb je ook wat! De heenreis duurt 24 uur en we reizen
per trein. We gaan een tweedaagse sledehondentocht maken met Husky’s, slapen in de buitenlucht op rendierhuiden, het wereldberoemde ijshotel bekijken, hopen
op het Noorderlicht, en nog heel veel leuke dingen doen!
Tussendoor moet ik natuurlijk ‘studeren’, vrienden ontvangen uit Nederland, huishouden doen, eten koken, maar vooral genieten van deze bijzondere tijd hier in Zweden. De trip naar Kiruna is ‘Once in your lifetime’ maar dat is deze tijd ook eigenlijk. Je hebt niet veel tijd om last te hebben van heimwee en
dat scheelt een hoop.
Hej do!
Jantine
www.jantinejurgens.waarbenjij.nu
*********************************************
Lieve allemaal.
Wat super leuk dat zoveel mensen een bericht hebben achtergelaten en vooral van zoveel mensen waarvan ik het niet had verwacht :-) Bedankt!
Vandaag ben ik precies 6 weken van huis.
Als ik die zin nog eens lees denk ik: "Goh, dat gaat eigenlijk best snel". Hoewel ik dat zelf lang niet zo ervaar haha. Het is raar om hier te zijn, dat gevoel heb ik nog steeds. Als ik wakker wordt 's ochtends of midden in de nacht denk ik nog vaak dat ik 'thuis' ben. Dan zie ik mijn koffer staan en dan draai ik me nog maar een keer om...
-6-weken-feiten-op-een-rij-
Wist je dat....
...ik vandaag naar de kapper ben geweest?
...ze 15 minuten bezig zijn en het je 220 kronen kost?
...het in Jonkoping erg schoon is op straat?
...de wijk Raslatt (waar ik woon) The Ghetto is van Jonkoping!
...er hier geen koeien, varkens, paarden, schapen, poezen te zien zijn?
...de 'echte' Zweden niks zeggen in de bus en kijken je erg vernietigend aan met een blik: "Zeg niks tegen mij'.
...de verhalen over de 'knappe Zweedse vrouwen' waar zijn, alleen vergeet iedereen de 'knappe Zweedse mannen' Haha!
...het eten & drank hier heel erg duur is, ongeveer 3x zo duur als in NL, de kleding is super goedkoop!
...er hier veel McDonald's zitten!
...mobiele telefoons hier heel goedkoop zijn?
...er in het centrum een super grote chocolade winkel zit en dat er binnenkort ergens een chocoladefestival is!?
...mijn huisgenootje tot half 3 in de nacht met haar vriendje belt.. echte liefde...
...zij vanaf 1 maart naar het centrum verhuisd en ik dan eindelijk kan slapen.
...mijn andere huisgenootje woedend op mij was omdat er nog wat sop op de afwas zat.
...en ik haar voor gek verklaarde dat ze er zo'n enorm probleem van maakte...
...ik pannen en borden van haar kreeg want ze wilde haar eigen afwas afwassen omdat ze anders 'ziek' zou worden.
...ik met stomheid geslagen was..
...ik de volgende dag maar mijn 'eigen kookspullen' heb gekocht bij natuurlijk IKEA!
...mijn kleine nichtje super snel loopt en heel veel praat!
...mijn lieve neefje erg groot wordt!
...ik net mijn laatste stukje van mijn chocoladeletter op heb (had mijn moeder opgestuurd)!
...ik in de HogeSchoolKrant sta?
...onze poes nog steeds spoorloos is!
De komende belangrijkste feiten op een rij:
- Nog steeds problemen met mijn oor, gelukkig zijn ze hier heel ver op het gebied van KNO en ben ik in goede handen. Moet ook wel want voorlopig ben ik daar nog vaste klant.
- Eind maart heb ik 4 vakken afgerond (als het goed is). In april volg ik een extra vak.
- In mei kom ik lekker naar huis toe!!!
- Volgende week woensdag maar weer eens naar Akademien, feest!
- Chocoladefestijn...
- Martijn komt 17 maart!!
- Nynke & Marco komen op 11 april!!
Leuk he 'wist je dat' en 'de komende belangrijkste feiten op een rij'.
Tot zover, tijd voor een kop thee met een heerlijk stuk Zweedse marsepeintaart erbij!
Heel veel liefs vanuit besneeuwd Jonkoping!
Jantine.
24 Februari 2007 - 00:13
Mamma:
ik hoor het al marsepijntaart, jij hebt het wel goed in Zweden als ik het zo hoor. Geniet van je taart en alle andere leuke dingen, straks ben je weer in Zwartsluis en is het allemaal veel saaier. tot later liefs mamma. -
25 Februari 2007 - 16:42
Nynke:
he jantine
Alles weer overleefd of ben je nog steeds niet lekker (is echt heel vervelend). Hopelijk gaat het weer een beetje.
Ik heb nog niet veel tijd gehad om je mooie avontuur van kiruna te lezen.
Ik zal maandag nog eens wat e-mail doornemen en ook jou even oppeppen.
Ik mis je wel een beetje en heb heel veel zin om in april naar je toe te komen.
Hou je nog even taai
Groetjes nynke -
25 Februari 2007 - 16:43
Nynke:
Ik vergat nog iets te vertellen als we bij je komen gaan we even lekker een baileys drinken. Toi toi toi. Nynke -
27 Februari 2007 - 20:30
Martijn:
Hey Jantine!
Het lijkt me ook heel vreemd om s'nachts wakker te worden en dan even om je heen te kijken om dan te beseffen dat je nog steeds in zweden zit haha!
Wat leuk al die weetjes, kan ik me alvast een beetje voorbereiden! Ook een leuk stuk in de hogeschoolkrant! Je zorgt in elk geval voor genoeg leuk leesvoer.
Heel fijn om te weten dat je daar in goede handen bent voor je oor. Heel veel succes morgen!
En ook veel plezier, hoop dat je snel weer kan genieten van een leuk feestje!!!!
Veel liefs Martijn -
28 Februari 2007 - 15:27
Pappa:
Hoi Jantien,
Ik ben weer helemaal op de hoogte nu ik al die feiten net gelezen heb. Fantastisch vooral die mooie Zweedse vrouwen alleen al daarom moet ik dus een keer naar Zweden. Al dat gesnoep Jantien dat is wel erg verleidelijk! En wanneer weer naar de Akademien? of ben je dat allemaal al vergeten door al die feestjes??